Avid ISIS on the board

A 4CUT stúdió legújabb technológiai fejlesztése egy Avid ISIS háttértár telepítése, amely az Avid MediaComposer utómunka-állomások és a BlackMagic Resolve fényelde gyorsabb és hatékonyabb működését biztosítja. A többmilliós beruházásról a 4CUT stúdió munkatársait illetve a cégcsoport vezető producerét, Szentesi Zsolt kérdeztem, aki elmagyarázta, hogy “Sokban támogatja az új eszköz a munkánkat. Legnagyobb erénye, hogy platform független.

Ez azt jelenti, hogy bármilyen formátumot konvertálás nélkül ’natívan’ kezel, így nem okoz gondot sem az Adobe, Apple, EDIUS, Pro Tools valamint Blackmagic Resolve rendszereken készült munkák beillesztése. Két tucat munkaállomáson dolgozhatunk egyszerre, ha a produkció megkívánja. Bármilyen ’nagyfilmes’ produkcióban is bevethetjük, mivel akar 4K-ban is használhatjuk. De ami a legnagyobb újdonság, hogy a háttértár –megfelelő internet kapcsolat esetén- távoli munkavégzésre is alkalmas. Ez azt jelenti, hogy elvileg bárhonnan a világból rácsatlakozva a háttértárra, ugyanazt a kiszolgálást kaphatjuk, mintha a stúdióban ülnénk.”

A vezető informatikus, Daubner Tibor hozzátette: “Én azért örülök, mert elődeihez képest rendkívül széleskörűen testre szabható felhasználói felületű, komplex a monitorozhatóság is. Több mint 24 munkaállomás kezelése lehetséges szimultán. Az ISIS 1000 az AVID intelligens architektúráját használja Media Composer és Pro Tools szoftverek esetén, így kapunk nagy teljesítményt, magas hatékonyságot és megbízhatóságot. Teljes az adatbiztonság, bármely belső drive sérülése esetén képes újraépíteni a tárolt információkat. Skálázható a rendszer, 4 egységet használva, képes az eszköz a megszokott adatátviteli sebesség (300MB/s) négyszeresére (1200 MB/s). A rendszer nem csak a megszokott HD, de a 2K és 4K tartalmak kezelésére is alkalmas.”

A gyártás részéről Ligetfalvi Viktor pedig így nyilatkozott: “Szuper, hogy egyszerre több olyan nagyszabású és komoly szakmai kihívásokat támasztó produkciót tudunk kiszolgálni, mint a napi adásba gyártott Maradj talpon! vagy a hamarosan induló Keresem a családom.”

“Sokban megkönnyíti a munkát, mert akár távoli gépről is elérhetek olyan produkciókat, amelyeket eddig csak a fedélzeten tudtunk vágni. Ugyan ezt még nem teszteltük, de most akár útközben, egy mobil munkaállomáson is hozzá fogok tudok nyúlni egy anyaghoz úgy, hogy közben a többiek a 4CUT stúdióban ugyanazzal dolgoznak. A fejlesztések iránya legalábbis szerintem ez, ami teljesen innovatív technológia.” – fűzte tovább a szót, a 4CUT expertje, Gotthárdi Balázs.

A beépítésről készült egy kis filmecske is, íme!