Doksik a 4CUT-ban

4CUT

A 4CUT 2016-os évértékelőjét folytatva a nagyjátékfilmek után jöjjenek a dokumentumfilmek. A lassan egy évtizede a stúdió fő profiljának is mondható műfaj közel áll hozzánk, a saját gyártású produkciók zöme ebbe a kategóriába sorolható. Ez persze nem véletlen, az alapítók, Hargittai László vágó és Győrffy Szabolcs rendező is mély elhivatottsággal áll a valós tényeket és embereket bemutató történetekhez. A szociális és kulturális értékeket is tartalmazó filmes zsáner alapvető célja, hogy feltárja és bemutassa a társadalmi és gazdasági igazságtalanságokat, egyenlőtlenségeket, hogy azokon, a közbeszédben megfogalmazódva, változtatni lehessen.

Folytassuk hát a tavalyi listát ezekkel:

 

https://www.youtube.com/watch?v=RJDRDh92OTw

 

A 4CUT eddig is híres volt a dokumentumfilmek támogatásáról, 2016-ban is sok készült a fedélzeten, ezek közül a legnépszerűbbnek Muhi András Pires rendezte Magyar csapat – „…még 50 perc…” című alkotás ígérkezik, és nem csak azért mert ez egy igazán jó focis film, hanem főként újszerű megközelítése és a rendező-operatőr kitartó, következetes munkája okán. Aki szereti a magyar focit azért nézze meg, aki meg nincs oda a labdarúgásért, de lelkes elhivatottsággal áll a dokumentumfilmekhez, azért kattintson a youtube-on már elérhető igazságszérumra.

Ha már a népszerű témák újszerű feldolgozásánál tartunk, nem szabad kihagyni a Sírással nem megyünk semmire című, közösségi finanszírozással készült, Holokauszt történetet sem, amely a 90 éves Fahidi Éva és a Tünet Együttes táncos előadásának hiteles dokumentuma.

 

 

Jöjjön egy kis migri téma: Azok. Meggyes Krisztina, a „Színmű” mesterszakán (Almási Tamás osztályába járó, akkor még) végzős hallgatóként forgatta Vámosszabadiban dokumentumfilmjét, amely mintegy megelőzte korát. Egy olyan témához nyúlt, ami a felvételek készítésekor (2013-2015) még nem volt ennyire „népszerű”, de remek érzékkel tapintotta ki e kényes társadalmi kérdéskört. Hogy a jövőbe látott e vagy sem, nem tudom, de mire a bemutatóra került a sor, a magyar médiában és közbeszédben ez volt a legfelkapottabb téma. Érdekessége a helyiek hozzáállása, elfogadás és meg nem értés tekintetében.

 

Folyt.köv.