Film

Könnyű Leckék

Könnyű Leckék

A KÖNNYŰ LECKÉK című dokumentumfilmmel mára egy nagyon aktuálissá vált téma mélységeit sikerült feltárnia Zurbó Dorottya rendezőnek. Kafia a főszereplő 15 évesen egyedül kényszerült elmenekülni Szomáliából édesanyja segítségével.

A fiatal lány két éve él Magyarországon egy gyermekotthonban. Innen követhetjük mi is másfél órán keresztül az érettségizni készülő gimnazista lány beilleszkedését egy nagyon eltérő kultúrkörbe. Ahogy aszzimilálódik egyre inkább eltávolodik az otthoni gyökereitől. Sokan vannak körülötte, barátok, tanárok, mégis egyedül van. A lelki terhelésekkel, amik minden egyes nappal jobban nehezednek rá, önmagának kell megküzdenie. Szerencsére erős, öntudatos lány, széles érdeklődési körrel és hatalmas munkabírással.

Kafia, Zurbó Dorottya
Szarajevó filmfesztivál

Az iskola mellett dolgozik, hogy az önállóságát meg tudja teremteni. Olyan dolgokat tesz, amelyek otthonában kifejezetten tiltottak. Olyan ruhákat hord, ami otthon elképzelhetetlenek. Éppen ezért, már nem csak a távolság választja el az anyukájától, hanem a kultuárlis különbségek miatt kimondhatatlan dolgok.
Kafia csendes elszántsággal úgy küzdi magát egyre közelebb a céljaihoz, hogy pontosan tudja, már soha nem térhet vissza Szomáliába és talán soha nem fogja látni édesanyját. A nézők azonnal szívükbe zárták a magányos lány történetét, és egy emberként szorítottak neki, hogy utoljára még láthassa a családját.

Várhegyi Rudolf, Zurbó Dorottya
Filmbemutató a Toldi moziban.

A hangutómunka a 4CUT stúdióban készült.  A projektről Várhegyi Rudolf hangmérnök nyilatkozott:

„Zurbó Dorottyával, bár nagyon fiatal rendező, nem előszor dolgoztunk együtt. Olyan filmet szeretett volna, ami nagyon tiszta, egyszerű eszközökkel vezet bennünket Kafia realitáson túli belső gondolatvilágába. Hang szempontjából is ez volt az elsődleges kihívás, elemelkedni a valóságból, de mindezt észrevétlenül, megőrizve a dokumentum hitelességét. Itt minden decibelnek jelentősége volt, nagyon precízen, szinte játékfilmes aprólékossággal kellett dolgoznunk. A különleges hatás elérésében Balázs Ádám zenéi is nagy szerepet játszottak”

Alkotók

  • Rendező : Zurbó Dorottya
  • Szereplő: Kafiya Said Mahdi
  • Producer: Ugrin Julinna
  • Operatőr: Natasa Pavlovskaya
  • Vágó: Sass Péter
  • Zene: Balázs Ádám
  • Hangmérnök: Várhegyi Rudolf
  • Gyártásvezető: Böjte Ágnes
  • Fény: Salma Levente

Leave a Reply