Fahidi Éva első pillantásra nyitott, jókedvű és mosolygós hölgy. Senki nem gondolná, hogy az élénk tekintet mögött mennyi szomorúság és fájdalom bújik meg.

Fiatalon, 18 évesen táncórákra járt és zongorista szeretett volna lenni. Harmóniában és békében élt népes családjában, azonban egyik napról a másikra hirtelen búcsút kellett mondania az álmainak, szeretteinek és a szabadságának.

Egy hosszú és szenvedésekkel teli vonat utat követően az auschwitz–birkenaui koncentrációs táborba került.

Cuhorka Emese, Fahidi Éva, 4cut stúdió
Cuhorka Emese és Fahidi Éva Forrás: www.facebook.com

Megmenekülése után 59 évig eltemette magában az emberi kegyetlenség okozta lelki sebeket, amíg el nem látogatott a volt munkatáborba. Elmondása szerint, amikor meglátta, úgy érezte, az átélt szörnyűségekhez képest túl sokat változott a terület. Kinőtt a zöld fű, ahol régen kövekkel volt szórva a talaj és emberek ezrei kínlódtak. Ahol irdatlan mennyiségű nehezékeket kellett cipelnie társaival együtt, amik meghaladták saját testsúlyuk többszörösét, mindezt étlen szomjan, nem tudva, hogy ki éri meg közülük élve a másnap reggelt.

Úgy érezte a mai fiatalok, még ha fel is keresik a most már látogatóközponttá alakított koncentrációs tábort, nem tudnak megfelelően azonosulni a történelem ezen sötét fejezetével, mivel nem tapasztalták meg ezeket a borzalmakat. Ezért úgy döntött megtöri a csendet és megírja a történetet A DOLGOK LELKE című könyvében.

Cuhorka Emese, Fahidi Éva, Szabó Réka, 4cut stúdió
Cuhorka Emese, Fahidi Éva és Szabó Réka Forrás: www.facebook.com

Mint már említettük korábbi bejegyzésünkben, Fahidi Éva ezek után kapott felkérést a Tünet-együttes művészeti vezetőjétől, Szabó Rékától, hogy 90 évesen életében először lépjen fel közönség előtt egy kortárstánc-színház produkcióban. Személyiségét, átélt traumáit és annak kapcsán megfogalmazott életigazságait duettben, Cuhorka Emesével, a nála 60 évvel fiatalabb táncosnővel dolgozták fel. Szabó Réka, koreográfus-rendező nem csak a színházba álmodta meg a darabot, hanem A LÉTEZÉS EUFÓRIÁJA címmel filmként is elkészítette Fahidi Éva portréját. A bemutatót nagy sikerrel a RaM Colosseum-ban mutatták be februárban.

Fahidi Éva,Várhegyi Rudolf hangmérnök, Jancsó Miklós koproducer,Bohács Tamás hangmérnök, Az élet menete alapítvány, Cuhorka Emese, Szabó Réka, 4cut stúdió
A film bemutatója a RaM Colosseumban.

A film utómunkájában a 4CUT stúdió is részt vett.

„Egy újságcikk kapcsán – mely akkor még csak a kortárstánc színházi produkciójárol tudósított- rögtön éreztem, hogy ebből filmet kell készíteni.” Emlékezik vissza a kezdetekre Szentesi Zsol, a 4CUT stúdió kreatív producere. Rögtön meg is kerestük a film rendezőjét beszélgetni az együttműködés lehetőségeiről. Bár csak a film hangjában maradtunk végig alkotótársak, mégis mondhatjuk, hogy nagy szerepe van a stúdiónak a film létrejöttében.”

Jancsó László koproducerként segítette a dokumentumfilm létrejöttét:

„Az elhúzódó forgatást követő még hosszabb, többlépcsős utómunka ellenére végig hittünk ebben a filmben, hiszen a mondanivalója a mai napig aktuális. Ennek a filmnek el kellett készülnie. Örülünk, hogy szépségén túlmenően eszmeiségében is kimagasló film készült.”

Alkotók:

  • Fahidi Éva
  • Cuhorka Emese
  • Gyártó: Campfilm
  • Rendező: Szabó Réka
  • 4CUT stúdió kreatív producer: Szentesi Zsol
  • Koproducer: Jancsó László
  • Producer:  László Sára, Gerő Marcell
  • Operatőr: Kovács Klaudia
  • Vágó: Sass Péter