A Himalája szívében fekvő Bhután a világ egyik utolsó majdnem teljesen elzárt, határait csak az 1970-es években megnyitó terület. A turisták ma is csak napi 250 dollár ellenében tartózkodhatnak itt. Az ország szellemiségét mélyen áthatja az évezredes tradíció és a buddhista vallás pozitív, békés létformája. A magas hegyek között régmúltú kolostorokban tanuló fiatalok egyszerre találkoznak a szerzetesek által közvetített hagyományt őrző tanokkal és az országba lassan beszivárgó modern kultúra civilizációs elemeivel.

Zurbó Dorottya és Arun Bhattarai közös dokumentumfilmje egy kis faluban élő tinédzser testvérpárról szól. Apjuk az egyik kolostor őrzője. Amíg ő teljesen elzárkózva a nyugati behatásoktól a vallás fontosságát és képviseletét tartja a legalapvetőbbnek, addig Gyembó és Tashira érdeklődve fedezi fel az Internet és a Facebook világát. Kedvenc időtöltésük a foci.

A monostor gyermekei, 4cut stúdió
Gyembó meccset néz. Forrás: www.facebook.com

Gyembó apja szeretné, ha fia tovább vinné a szent hagyományt és beiratkozna a szerzetes iskolába. A fiúnak le kellene mondania a mostani, világi életéről, amiben a foci a gitár és a lányok foglalják el pillanatnyilag az elsődleges helyet. Húgára, Tashira nem nehezedik ekkora nyomás, nem kell apja elvárásának megfelelnie. A fiatal lány is focista karrierről álmodik. Fiús identitás zavara miatt kissé mindig kívülállónak érzi magát. Ebben az elfogadó, buddhista tanokon nyugvó környezetben szülei női testbe született férfi léleknek tartják.

Végig követhetjük a fiútestvér néma őrlődését saját akarata és apja szándéka között: élje-e az új világ adta lehetőségek, eszközök által az életét, vagy engedjen apja, lelkiismeretét gyötrő rábeszélésének és válassza a hosszú kolostorban töltött éveket.

4cut stúdió, Arun Bhattarai, Zurbó Dorottya
Arun Bhattarai és Zurbó Dorottya forgatás közben.Forrás: www.facebook.com

„A hangutómunka szempontjából az volt érdekes a filmben, hogy a beutazási nehézségek miatt a két alkotó, Zurbó Dorottya és Arun Bhattarai eleve letettek arról, hogy hangmérnök legyen a forgatási helyszínen, így minden hangfelvételt maguknak kellet megoldaniuk. Dorottyával a kiutazása előtt átbeszéltük milyen technikát vigyenek magukkal. Több évnyi forgatás után komoly feladat volt a különböző hangfelvételekből egységes hangi világot létrehozni, úgy, hogy megőrizzük a bhutáni autentikus hangzásokat.” – osztotta meg élményeit Várhegyi Rudolf, a 4CUT Stúdió hangmérnöke.

 

Alkotók:

  • Szereplők: Gyembó és Tashira családja
  • Gyártó: Éclipse film
  • Rendező: Zurbó Dorottya, Arun Bhattarai
  • Producer: Ugrin Julianna
  • Hangmérnök: Várhegyi Rudolf
  • Gyártásvezető: Zurbó Zsófia
  • Vágó: Szalai Károly
  • Zene: Balázs Ádám