Napjainkban egy rádiójáték már csak egy szűkebb réteg figyelmét vonja magára, pedig ha egy kicsit félretesszük az új technikai eszközöket és megálljuk, hogy ne meredjünk a képernyőre, megérezzük milyen varázsa is van ennek a műfajnak.

A Kocsma a Holdon című rádiójáték után, A SZABOTÁZS Breier Ádám és Körösényi Dániel újabb egy órás hangjátéka. Két főszereplő történetén keresztül az 1950-es évek elejére repít minket vissza a mű.

Katalin a fiatalon megözvegyült báróné, szabadszellemű, intelligens középkorú hölgy, akiben megfogalmazódik a tenni akarás az elnyomó rendszer ellen, miután kivégzik férjét. Elhatározza, hogy tudatni fogja a külvilággal mi zajlik az országban.

4cut stúdió, Breier Ádám,Várhegyi Rudolf
Breier Ádám és Várhegyi Rudolf utómunka közben. Forrás: www.facebook.com

János fiatal fiú, betűszedőként kezdett el dolgozni egy nyomdában. A politikai élet mindaddig nem érdekeli, amíg a volt bárónő meg nem kéri, hogy segítsen az újság által eljuttatni egy üzenetet külföldre. Naiv, félénk fiú, aki felbuzdulva Katalin iránt fellobbanó vonzalmától, segít az asszonynak.

Jánosnak nincsenek forradalmi törekvései. Úgy érzi a közös ügy garancia rá, hogy kettejük kapcsolata Katalinnal majd több lesz egyszer, így vállalja az életveszélyes kockázatot.

Katalin nem rosszat akarva, de tudattalanul kihasználja a fiú rajongását célja elérésében.

Körösényi Dániel, 4cut stúdió
Körösényi Dániel Forrás:www.facebook.com

A történet egyfelől ezt az izolált időszakot jeleníti meg, másrészről egy mindig aktuális, bonyolult érzelmi viszonyt mutat be férfi és nő között. Kettejük történetének hátteréből kirajzolódik, hogy milyen is lehetett egy olyan rendszer árnyékában létezni, ahol állandóan félelemben kellett élni, ha ellentétesen gondolkodott az ember az akkori politikai eszmétől.

4cut stúdió, Várhegyi Rudolf,Nagy-Kálózy Eszter,Ötvös András
Felvétel közben. Forrás: www.facebook.com

A SZABOTÁZS nem csak Magyarország 50-es éveiben folyó politikai rendszer működésébe enged belátást, hanem elgondolkodtatja a hallgatót, hogy komoly helyzetekben mennyire befolyásolható az ember az érzelmei által.

A felvételt a 4cut stúdió támogatta. A hangfelvételt Várhegyi Rudolf vezető hangmérnök készítette.

Másik remekmű rádiójáték kategóriában a Kocsma a Holdon című , szintén Breier Ádám és Körösényi Dániel alkotás. Hallgassátok

Alkotók:

  • A mű szerzője: Körösényi Dániel és Breier Ádám
  • Szereplők: Nagy-Kálózy Eszter, Ötvös András
  • Rendező: Breier Ádám
  • Producer: Felszeghy Ádám
  • A vezető hangmérnök: Várhegyi Rudolf
  • Közreműködött: Borbiczki Ferenc
  • Stúdiótechnikus: Sallai László
  • Dramaturg: Schulze Éva
  • Konzultáns: Dr. Révész Béla