A Viasat3 legújabb gasztronómiai magazinműsorát, az Akadémia Itália következő adását vasárnap délelőtt, azaz október 9-én 10:15-ös kezdéssel tekinthetik meg az olasz ízek kedvelői és a főzőműsor fanatikusok. A 26 perces epizódok teljes utómunkáját a 4CUT post digital biztosítja a népszerű kereskedelmi csatorna számára.

A kétnyelvű (olasz – magyar) műsorban mindig két újabb recepttel gazdagíthatjuk szakácstudományunkat Rétfalvi Flóra műsorvezető segítségével. A Viasat3 műsorkínálatában nem ismeretlen a gasztronómiai téma, de hogy ez a TV műsor mégis mitől más, mint a többi, Bánk Szabolcs rendező – producer így nyilatkozott: az Akadémia Itália szellemisége összhangban van a műsor nevét adó étterem ars poetica-jával, tehát a jó ételeken kívül valamiféle új tudást, ismeretet is adjunk át, ezzel erősítsük azt a hidat, ami Magyarországot összeköti Olaszországgal. Hiszen egyszerre ismerkedhetünk meg az olasz gasztrokultúrával és adásról adásra egy-egy új, érdekes vagy különleges alapanyaggal, ízzel, specialitással. Ebben az edutainment műsorban nem csak főzni tanítunk, hanem a Mediterrán meghatározó étel- és italkultúrájával való ismerkedés is fontos szerephez jut.

A 4CUT post digital Akadémia Itália című produkcióhoz delegált kreatív szakemberének, Győrffy Szabolcs (a produkció technikai rendezőjének) elmondása szerint az októberben esedékes második felvételi etap, ha lehet, még gördülékenyebben fog telni, mert a csapat összeszokott stábként alig várja a forgatást. A műsor gerincét kitevő, konyha-belsőben rögzített felvételek, a főzés maga mindig jó hangulatban telt, már az első forgatási napok is kifejezetten könnyedén zajlottak, hiszen az ideális helyszín, az Akademia Italia étterem konyhája, légiesen letisztult környezete, könnyen világítható, tágas és hiteles. Az autentikus fűszerek és egyéb hozzávalók illata belengi a teret, ami ugyan a televízión keresztül nem érezhető, de a stábra jótékony hatással volt. A műsorvezető, Rétfalvi Flóra vidámsága és nyitottsága, valamint az olasz séf, Allesandro Smanio szakácstudománya mindenkit lenyűgözött, és még meg is kóstolhattuk a forgatások végén az elkészült fogásokat, ez több mint ideális motiváció a jó munkához.

Allesandro Smanio, a műsor chefje egy ideje már Magyarországon él, és ugyan egy keveset beszél magyarul, az olaszul kiválóan beszélő Rétfalvi Flóra segítségével mutatja be a nézőknek az autentikus olasz ételek elkészítésének módját. Szerinte a magyarok nyitottak az olasz gasztrokultúrára, részint a bor szeretete eleve egy közös találkozási pont, másrészt szeretik a mediterrán fűszereket, és értékelik a jó ízeket.