Meggyes Krisztina Azok című dokumentumfilmje a Vámosszabadiban működő menekülttábor és a falusiak viszonyáról szól. A migráció kérdése – ami egy társadalmi jelenség – és annak kezelése (a helyzet: válságos) tökéletes témaként szolgál egy dokumentumfilm alapjául, hiszen olyan feszültségek, olyan érték-kinyilatkozások kerülnek ilyenkor felszínre, amelyek az össztársadalmi normákat is megkérdőjelezik, sőt mélyen gyökerező problémákat (mondjuk úgy, sebeket) is feltár. Az Azok című közel félórás dokumentumfilm, amelyet a 4CUT post digital expertje, Gotthárdi Balázs vágott, és amely a 12. Verzio Dokumentumfilm Fesztiválon nagy sikerrel mutatkozott be, Meggyes Krisztina, a Színház és Filmművészeti Egyetem televíziós műsorkészítő szakán, majd a dokumentumfilm-rendezői mesterszakon végzett fiatal alkotó vizsgafilmje volt.

A filmet a fesztivált követően pozitív kritika fogadta:

“Meggyes Krisztina remekbe szabott dokumeséje (Azok) a határ innenső oldalára kalauzol minket. Vámosszabadi polgárai békében és nyugalomban élnek, mígnem egy nap megjelennek a menekültek a faluban. Az idős őslakosok megértő bölcsességgel, az életüket és vagyonukat féltő fiatal betelepülők azonban gyanakvással fogadják az idegeneket. A nézeteltérés a határ menti település kettészakadásához és a harmónia elvesztéséhez vezet. A rendező nyitott érdeklődéssel járja körbe a helyi menekültügyet. Elsősorban véleményeket mutat, és csak másodsorban közli a sajátját. Azt is diszkréten, a meggyőzés szándéka nélkül, ugyanakkor lényeglátóan.”

“A nagyjából 1700 lakossal rendelkező településen összeszedett véleménycsokor tökéletesen reprezentálja a politikai diskurzusban (vagy populizmusban) is vastagon megjelenő, tragikusan együgyű nézeteket, illetve a másik oldal empatikus, befogadó hozzáállását. Az interjúk közti átkötésekben mindvégig alkalmazott, népmeséket idéző narráció rámutat a konkrét helyzet – a község mellett létesített átmeneti menekülttábor – mulandóságára, ugyanakkor gyengíti a történet drámai jellegét. Meggyes Krisztina filmje szerencsére még így sem esik abba a hibába, hogy halvány általánosságok megfogalmazásával nyúlna bele a helyiek markáns és egyértelmű véleményének visszatükrözésébe. Abból pedig, hogy a vámosszabadi lakosság egy idő után két táborra oszlik, akik képtelenek az értelmes párbeszédre, mindenki levonhatja az elkeserítő konzekvenciát.”

“A kis falu valójában egy olyan problémával néz szembe, amivel a világ már évtizedek óta küzd, és az új helyzet felszínre hoz számos kérdést a toleranciáról, az ismeretlentől való félelemről, a migrációról vagy a globalizációról.”

A filmet remélhetőleg valahol nemsokára láthatjuk, hamarosan Meggyes Krisztina interjút pedig itt olvashattok!