Hörcher Gábor Drifter című filmjével nyitották meg a második Budapest International Documentary Festival, azaz a BIDF nemzetközi seregszemléjét az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A budapesti közönség ma este láthatja először a filmet a főszereplők és stábtagok jelenlétében az október végi hazai mozipremier előtt.  Több száz nevezett dokumentumfilm közül választották ki azt a 36-ot, ami idén versenybe száll a BIDF díjaiért. A program keretében négy különböző szekcióban vetítenek nemzetközi díjnyertes alkotásokat  és magyar sikerfilmeket. A Drifter A Nézz szembe a szüleiddel! szekcióban szerepel, amelyben különleges gyerek-szülő viszonyokról szóló filmeket láthatunk.

Ricsi történetéről már egy korábbi posztban beszámoltam, hiszen amikor készült a film, illetve amikor elindult a fesztiválszezon, és a doksi sorra nyerte a különböző díjakat, sejtéseink beigazolódni látszottak: ez egy igazi sikersztori lesz (fanyar csavar a film történetéhez képest).
Amúgy az Európai Filmakadémia is nyilvánosságra hozta a legjobb dokumentumfilm kategóriában nevezett filmek listáját, melyek közül három is szerepel a szeptember 23-27-ig tartó fesztivál kínálatában.  Magyarországról Hörcher Gábor Drifter című filmje, Dániából a Mi, demokraták és Romániából a Toto és nővérei című filmet is megnézheti a közönség az Urániában, amelyek a december 12-én kezdődő 28. European Film Award berlini megmérettetésen is versenyben lesznek.