M. Kiss Csaba, egykori TV2-ős (szerkesztő-riporter, műsorvezető) kollégám első játékfilmje, a Brazilok forgatása már augusztusban véget ért, jelenleg az utómunkáknál tartanak, a 4CUT post digital stúdiójában a produkció hangját (vágástól a sound design-ig) Várhegyi Rudolf hangmérnök (full respect) rakja össze.

A film érdekessége, hogy egy valós sztoriból indult ki, egy Naplós forgatás alkalmával találkozott M. Kiss Csaba a Brazilok nevű roma focicsapat történetével, ami megragadt benne. A többi teljesen fikció, a noszvaji barlanglakások, a szerelmi szálak, a pap, a polgármester, és a pozitív végkifejlet. Ez az etno-mese kicsit a társadalmi egyenlőtlenségek, a kirekesztés ellen próbál tenni, a maga sajátos eszközeivel, főként a humor erejével – állítják az alkotók. Mécs Mónika producernek sikerült a Nemzeti Filmalapnál pályázaton több mint 350 millió forintot elnyernie úgy, hogy társrendezőnek bevették a rutinos Rohonyi Gábort, a forgatókönyv fejlesztésbe bevonták a filmes körökben ismert Huszár Pétert és Muhi Klára dramaturgot. A csapat tehát elég masszív, ahogy a szereposztás is. Az amatőr roma srácokon (Lakatos Renátó, Lakatos Csaba, Bergendi Barna, Lakatos Erik, Nagy Norbi, Pászik Cristopher) kívül, akik néhány hónappal a forgatás kezdete előtt komoly felkészítő tréningeken vettek részt, sok neves színész is megjelenik a vásznon: Bánki Gergő, Fekete Ernő, Schmied Zoltán, Kaszás Gergő, Schell Judit, Rezes Judit, Dobó Kata, Gryllus Dorka.

No, akkor tekintsük át a kulcsmondatokat, amelyeket a készülő műről eddig megjelent cikkekből (mno, nlcafe, szubkult.blog, index, hvg) gyűjtöttem: drámai, felszabadító „etnomese” sok humorral és könnyel. Rikítóan színes, hangulata nem szegényes, eklektikus környezete nem szociografikus vidékkép, egy szép, szélesvásznú mese. A faluval kapcsolatos filmes, képi sztereotípiákkal szakítanak, mint az elesettség, kilátástalanság, az eredmény Valcz Gábor díszlettervező munkáját dicséri. Meseszerű, életigenlő film a romákról, ami beint az előítéleteknek. Ez tulajdonképpen egy pozitív-optimista, átlagos költségvetésű magyar film, rengeteg jelenettel, amelyet 38 forgatási napba kellet belesűríteni.

Reméljük az alkotóknak sikerül létrehozniuk azt a kicsit mesés, de legalább annyira valóságos világot, amit a legelején a film rendezője elképzelt. Egy olyan világot, ahol bármi megtörténhet, ha az ember küzd érte, és a jók elérik céljaikat. Bízzunk benne, hogy mi is hozzá tudunk ehhez valamit adni tudással és szakmai alázattal, és a Brazilok valamennyire képes lesz hozzájárulni majd az országban feszülő etnikai problémák megoldásához.

Közönségfilm lesz, hiszen van benne foci, szerelem, ármánykodás, nevetés és kevéske könny is. Őszintén?! Egyszer meg fogom nézni.