A Kis Anna rendezésében elkészült CSAK CSALÁDRÓL NE című dokumentumfilm nehéz sorsú gyerekekről szól, akik miután deviáns viselkedésük miatt kikerülnek a sztenderd iskolarendszerből, egy speciális gyulai szakközépiskolában folytatják tanulmányaikat. A film fő témája egy diáktréning, ami eltérve a hagyományos szakoktatástól, próbálja meg segíteni a diákok továbblépését az eddigi életükből.

A diáktréningre kiválasztott gyerekek kezdetben ismerkedő játékokat játszanak, majd fokozatosan feszegetnek mélyebb témákat. Ki miért került ebbe az iskolába? Kinek milyen a viszonya a szüleivel? A csoport kezdetben bizalmatlanul fogadja a kezdeményezést, de pár óra elteltével észrevehetően nyitottabbak lesznek egymással és komolyabban veszik a feladatokat.

Várhegyi Rudolf,Kis Anna,Nagy Zágon, 4cut stúdió
Várhegyi Rudolf, Kis Anna és Nagy Zágon az iskola előtt.

A CSAK CSALÁDRÓL NE című film megmutatja mennyire eltérő ez a szakképzőiskola más intézményektől. Az itt tanítók amellett, hogy leadják az órai anyagot, egyben pszichológusok, valamint betöltenek egyfajta pót apa és anya szerepet is. Olyan gyerekeknek próbálnak felelősségtudatot tanítani, akik otthon nem látnak semmilyen követendő példát erre. El kell nyerniük a diákok bizalmát, hogy megismerhessék a családi hátterük történetét, így meg tudják érteni a viselkedésüket. Meg kell győzniük őket, hogy értékesek és nem szabad lemondaniuk önmagukról.

Mindenkinek szüksége van szeretetre. Az itteni diákok, még ha nem is veszik először észre szerencsések, hogy egy olyan intézményben tanulhatnak, ahol meg akarják őket érteni és nem pedig szigorral beléjük diktálni az iskolai anyagot. A tanárok lenyűgöző elhivatottsággal és áldozatvállalással igyekszenek megóvni a gyerekeket az elkallódástól és megpróbálják őket a helyes irányba terelni.

Csak családról ne, 4cut stúdió
A film vetítése a szereplőknek.

„Ez a film amellett, hogy nagyon súlyos témákat feszeget, tele van az élet szülte groteszk elemekkel. Miközben torokszorító van benne valami irigylésre méltó szabadság a szereplők személyiségében. Hangban próbáltuk ezt megőrizni és visszaadni azzal a fiatalos lendülettel, ami áradt ebből a közegből. A filmben a Kaktusz zenekar izgalmas és lendületes zenéi szólnak. Nagy élmény volt az a vetítés, amit a film elkészülte után a helyszínen tartottunk, ahol közvetlen közelségből érzékelhettük a film hatását és az ott dolgozó tanárok és diákok reakcióját.” – osztotta meg gondolatait a filmről Várhegyi Rudolf, a 4CUT stúdió vezető hangmérnöke.

Alkotók:

  • Rendező: Kis Anna
  • Producer: László Sára, Gerő Marcell
  • Hangutómunka: Várhegyi Rudolf
  • Operatőr: Nagy Zágon
  • Gyártásvezető: Erdős Melinda
  • Vágó: Hajós Zsolt
  • Felvételi hang: Koch Simon, Almásy Péter, Lehoczky Samu