Fabricius Gábor Dialógus című kisfilmje, melyet Erdély Mátyással közösen készített, Pozsonyban, az idén 24. alkalommal megrendezett Febiofesten ”special mention” díjat kapott. A FICC (Fédération Internationale des Ciné-Clubs), azaz a nemzetközi filmklub-szövetség a 7 perces alkotást az “Európa közepén” elnevezésű versenyprogramban vetített 20 (szlovák, cseh, magyar, lengyel és osztrák) alkotás közül a társadalmilag érzékeny migrációs problémakör színvonalas ábrázolásáért méltatta.
A Dialógus (Dialogue) két párhuzamosan futó történetet, a nigériai Moses és egy kelet-német pár útját hangolja össze, akik aztán a szerbiai zöldhatárnál találkoznak, hogy onnan többekkel együtt jussanak el nyugatra.

A ritmus feszes, a történet szépen építkezik és már le is telt a 7 perc. A lezárás gondolatébresztő, a rendező az európai hagyományokhoz híven hagyja, hogy a néző maga okuljon a látottakból és azon napokon át rágódhasson. A képi világ nagyon meggyőző, hiteles, az erős színek, a képkompozíciók remekül adják vissza a feszültséget, de ez nem csoda, hiszen az operatőr, Erdély Mátyás (Saul fia, Miss Bala, Delta, Macerás ügyek) 35 mm-es filmre forgatta tavaly nyáron az alkotást.

A Dialógus az Otherside Stories és a KMH Film együttműködésében készült, a 4CUT post digital stúdió a hangutómunkát tette hozzá, Várhegyi Rudolf hangmérnök keze (füle) munkája.

Fabricius Gábor az utóbbi években több erős, aktuális társadalmi folyamatokra fókuszáló rövidfilmet is rendezett. Ilyen volt például a Bianka (2012), amely egy roma lány története, akinek az apját meggyilkolták, vagy a Sintér (2014), ami Huszárik Zoltán díjat nyert 2015-ben.

A 24. pozsonyi Febiofest legjobb alkotásait a szlovák főváros után több vidéki városban, például Kassán, Besztercebányán és Léván is láthatja majd a közönség – tudhattuk meg a Magyar Nemzeti Filmalap tájékoztatójából.

Fotó: Friss Hús