Nem hiszünk a csodákban, de néha mégis megtörténnek! Befejeződött a Hetedik alabárdos című vígjáték teljes utómunkája, csak a bemutatóra várunk – mesélte lelkesen Szentesi Zsol producer legutóbbi 4CUT-ban tett látogatásomkor. 2016 nyarán kezdődtek a forgatások, ősszel és télen zajlottak az utómunkálatok, mint a vágás, hangkeverés, fényelés. A Filmalap többször is javítási köröket kért, de most kaptuk a jó hírt: elfogadták a végleges filmet, már csak a bemutatót kell megszervezni, és a nézők hamarosan mozivásznon tekinthetik meg Vékes Csaba elsőfilmes rendező színházról szóló szatíráját.

Számomra azért volt különösen fontos ez az alkotás, mert régi vágyam teljesülhetett: egy igazi magyar nagyjátékfilmet teljes egészében végigkövettem, szinte a születésétől a bemutatóig. Sokat számítanak ezen a piacon a filmes kreditek, amelyeknek nem csak a számát növelte most a Hetedik alabárdos, de fajtáját tekintve is újdonság a CEDA vállalat életében, amely elsősorban dokumentumfilmek és televíziós sorozatok gyártásában jeleskedik – tette hozzá a szakmában több évtizedes gyakorlattal rendelkező producer, Szentesi Zsol.

A megújult Filmalap, illetve az Inkubátor Program, támogatta a Hetedik alabárdost is, a végeredményt tekintve sikerkényt könyvelhetjük el mindahányan a produkciót. A csapat szuper volt, a tervek szerint haladtunk, miattunk nem volt csúszás, az önhibánkon kívüli lemaradásokat mindig sikerült behozni, ezért azt gondolom, hogy a film többi producere: Herendi Gábor, Fancsikai Eszter és Fancsikai Péter is sikeres együttműködésnek ítéli a közös munkát, akár csak Vékes Csaba. A filmről és annak készültéről a rendezővel hosszabb interjút is olvashat az érdeklődő és értő közönség korábbi bejegyzéseink között.

A premier előtti vetítésen látva az elkészült filmszatírát, azt feltételezem, egy lelkes, igényes közönséget biztosan talál magának a darab, akik ezt a fajta fanyar magyar humort ismerik és kedvelik, amely Kabos Lászlótól Lehoczky Károlyon át Hofi Gézáig jellemez bennünket. A kissé fájó önirónia kényszerpályán hangos hahotába torkollik, mert rágódni, keseregni kár volna rajta.