Kordokumentum játékfilmes eszközökkel. Ismét egy jó magyar tévéfilm a képernyőn, Nagy Viktor Oszkár Hivatal című drámáját március 25-én mutatták be a TV2-őn, melynek hang-utómunkálatait Lukács Péter a 4CUT post digital-ban készítette, és amelyet jóbarátunk, Sass Péter (Vapseti) vágott.

Nagy Viktor Oszkár: Hivatal című 52 perces tévéfilmje a bevándorlási hivatal ügyfélszolgálatának mindennapjairól szól. A főhős, akit Fignár Anna alakít, első munkahelye a Közszolgálati Egyetem elvégzése után ez a lélekölő, emberi sorsokról még véletlenül sem emocionális alapon döntő szervezet. A fiatal lány mindennapi rutinján keresztül kapunk betekintést az ügyfélszolgálatra érkező bevándorlók történeteibe.

A film érdekessége, hogy a játékfilmes eszközökkel megvalósított történetmesélés, valós élethelyzeteket ábrázol. A szereplők nem színészek, hanem kliensek, életük nem fikció, hanem húsba vágó valóság. Az index legújabb értesülése szerint például mégsem utasítják ki azt az érettségi előtt álló lányt, akinek édesapja anyagi nehézségekkel küzd, mióta tönkrement a vállalkozása, és aki mellett egy egész gimnáziumi osztály kiállt. Nagy Viktor Oszkártól nem idegen a társadalmi vetületű bevándorlás témája (Két világ közt, Felsőbb parancs). A látásmód és a stílus ötvözése a Magyarországon hagyománnyal bíró dokumentarista játékfilmek sorába integrálja az alkotást.

Ez a rendező korábbi filmes tapasztalatainak is betudható, ráadásul a Hivatal az alapvetően dokumentumfilmek gyártására specializálódott (Káin gyermekei, Másik Magyarország) Campfilm szárnyai alatt készült. A film letisztult képi világa az emberi sorsok és a bürokrácia egymásnak feszülését emeli ki. Zömében arc-közeliket látunk, az emberábrázolás a részletekben bontakozik ki, míg a helyszín ábrázolása kistotálokban mutatja a hivatalt és vonzáskörét. Végig egy steril közegben vagyunk, a piszkosszürke színvilág ennek az idegenségét hangsúlyozza.

„Nagy Viktor Oszkár egy dokumentarista hagyományból táplálkozó, ám a játékfilmes eszközöket kiválóan érvényesítő, lélekig hatoló drámát festett a vászonra a Hivatallal. Érdemes megnézni, mert alig egy évvel A berni követ bemutatkozása után ismét egy minőségi magyar TV-filmet ismerhet meg a közönség!”

Rendező: Nagy Viktor Oszkár; Forgatókönyv: Szőcs Petra; Szereplők: Fignár Anna, Kaya Turan, Batka Zoltán, Gosztonyi Csaba, Sanju John, Kaya Asiye, Kaya Elif; Operatőr: Dobos Tamás; Vágó: Sass Péter; Zene: Hajnóczy Csaba; Producer: László Sára, Gerő Marcell