Az m5tv.hu új websorozata, a Holnap tali! tizenötödik epizódja már fent van a közszolgálati platformon, ahol egyébként az összes korábbi epizód is megtekinthető. A középiskolásoknak szánt, és természetesen róluk szóló – „Petőfi Gimiben” játszódó – műsor heti 5, 20 perces epizódjából három rendszeresen a 4CUT post digital stúdiójában készül.

Mivel nem vagyok célközönség, ezért csak 3 rész megtekintését tűztem ki feladatnak, ami meglepően nem volt annyira nagy kihívás, mint amire elsőre gondoltam, ráadásul a konkurens Középsuli című websorozatból egy részt sem sikerült végignéznem, részint mert az borzasztóan hosszú (több, mint egy órás) és az amatőr színészek „játéka” kritikán aluli.

Ugyan a Holnap tali!-nak a felépítése, tartalma, az üzenete egyelőre nem teljesen tiszta a számomra, de legalább a képi világ szép és letisztult, elfogadható ritmusú, a korosztályban kicsit feljebb lőtt színészek hol hitelesen, hol kevéssé hitelesen, de hozzák a figurát. Bár tudom, hogy az Y generáció tagjai, akiknek legkomolyabb problémái kapcsolataik kiépítése, fenntartása, ápolása, ritkán tévézik broadcast, azért azt gondolom, hogy ennyi energia befektetése megérdemelne egy ismétlést, mondjuk a kifejezetten fiataloknak szánt M2 csatornán.

A Holnap tali! egy különlegességgel (mondjuk így udvariasan) azért bizton rendelkezik: az alkotók, akik többségében a Z generációhoz tartoznak, és azt vallják, ők értik és ismerik az utánuk jövőket, a fiatalok egymásközti interakcióit azokon a felületeken ábrázolják, ahol azok zajlanak, tehát elég sok a screen in picture (ha létezik picture in picture, akkor ez is hamarosan bekerül a szakzsargonba). A messenger folyton felugró ablakai épp, hogy nem zavaróak, fogadjuk el tűréshatáron belülinek.

Kirády Attila producer, aki szintén egykori TV2-ős kolléga, sőt, még egy főiskolára is jártunk – jaj de rég volt – szerintem itt sem nyúlt mellé. A jó érzékkel összeválogatott stáb (pl.: Radnai Márk rendező, Nagyistók Máté operatőr) egész ügyesen teszi a dolgát, a konkurenciát minden erőlködés nélkül utasítja maga mögé, de ennek elemzésével még várjunk meg pár részt, és lássuk a kattintás-számokat.

A 4CUT pedig továbbra is lelkesen végzi az utómunka-koordinációt (55) és az utómunkálatok zömét (vágás: Marosán Tamási, Földeák Laura és Grünvalszky Ági, fényelés: Marosán Tamás, hangkeverés: Katona Balázs).