Rádiójáték, majdnem 60 percben. Rádiójáték? Létezik még egyáltalán ez a műfaj? Nos, a válasz egyszerű: Igen! Bár magam sem hittem volna, de meghallgatva, rendkívül szórakoztató és – viccesen hangzik – újszerű élmény volt. Remek színészek alakítják a szerethető karaktereket, igazi magyar szatíra, ami különösen közel áll a lelkemhez. Külön köszönöm az élményt Breier Ádámnak és Körösényi Dánielnek, akik kitalálták, és megcsinálták! A 4CUT post digital stúdiójában vágott és hangkevert, effektezett, zörejezett sci-fi szatírát Várhegyi Rudolf hangmérnök jegyzi a mi részünkről, mert bár ez nem feltétlenül vág a profilunkba, de mégis bevállaltuk a régi ismertségre és a közös munka szeretetére tekintettel. És most büszkén hirdetjük mi is: hallgassátok a Kocsma a Holdon rádiójátékot (új nevén: hangos könyvet), ami most már szabadon elérhető a youtube-on!

„Tónika, mintha nem hatna rád a pálinka!”

A „Kocsma a Holdon” sci-fi szatíra a Holdra kivándorolt és ott kocsmát üzemeltető magyarokról szól. Miután egy ciklon elsodorja a Holdon felépült luxusszállodát, az ott ragadtak a túlélésért küzdenek: félő, hogy hamarosan megöli őket az unalom. A kocsmáros Józsin, feleségégén, Melindán és fiúkon, Bertalanon kívül csupán páran maradtak ebben a porfészekben. Az egykori úszómester, Kolotz úr, felesége Ribiszke mama és unokájuk, Boglárka alkotják a planéta kis kolóniáját.

Minthogy a Holdon az egyetlen szórakozás a kocsma, leginkább itt töltik az időt: asztrofröccsöt iszogatva és asztrobrassóit eszegetve. Ha épp nem a kitörés lehetőségét keresik, – Józsi aranyat, Bertalan pedig vizet keres – mindannyian siránkoznak, hogyan kerülhettek erre a kietlen pusztaságra. A kis kolónia életét azonban igencsak felkavarja, amikor váratlanul egy űrhajó érkezik és kiszáll belőle a jóképű, univerzumot látott űrpilóta: Tóni. A hangjáték a kisrealista hagyományokat ütközteti a sci-fi filmekből jól ismert hangeffektekkel, amely különleges és sokszor mosolyt fakasztó világot teremt, amelyben egy kicsit mindannyian magunkra ismerhetünk.

A dramatizált hangjáték az NMHH Média Mecenatúra 2015-ös Cserés Miklós pályázatán nyert 2 100 000 Ft támogatást.

„A Kocsma a Holdon szövegkönyvírója Körösényi Dániel, zeneszerzője – a többek között a Bëlga zenekarból is jól ismert – DJ Titusz, vezető hangmérnöke pedig Várhegyi Rudolf volt, aki számtalan hangi gaggel dobta fel a szövegkönyvet.”

„A megvalósításban sokat segített a 4CUT (jelen esetben: hang* a szerk.) utómunka-stúdió, akik kezdetektől fogva támogatták a munkánkat, és szívességből igen hosszú ideig megtűrtek minket“ – nyilatkozta Felszeghy. A Kocsma a Holdon alkotói szerint a közösségi médiában megtalálja majd a helyét.

Holdnapot kívánok!

Fotók: Edit Blaumann