Lengyel Balázs elsőfilmes rendező Lajkó – Cigány az űrben címet viselő nagyjátékfilmjét a nyáron forgatták, és most már az utómunkálatok kezdődnek. Reméljük, hamarosan lesz kis előzetes, amit nézegetni tudunk! A fekete humorral fűszerezett, nyakatekert alapsztorit most nem spoilerezem, bízunk benne, hogy minél többen nézik majd meg szélesvásznon. Viszont aki A répa című kisjátékfilmet látta (például a Friss Húson), nagyjából tudja, mire számíthat. Mi is A répa kapcsán ismerkedtünk meg Lengyel Balázzsal, hiszen annak a kisfilmnek is Várhegyi Rudolf mester volt a hangmérnöke, a 4CUT post digital-ban készült a hangutómunkája, ezért nagyon örültünk az újabb megkeresésnek, felkérésnek.

A forgatásról és a közös munkáról Várhegyi Rudolf így nyilatkozott: „Nagyon jó hangulatban telt, a csapat családiasan összekovácsolódott annak ellenére, hogy hajtós munka volt. Ez egy közepes költségvetésű film, (közel 314 millió forintot kapott a Filmalaptól – a szerk.) körülbelül 40-45 forgatási napra lett volna szükség, amit bele kellett sűríteni 30 pár alkalomba, ez főleg a sok utazás és leköltözős helyszín miatt volt bonyolult.  Egy idősebb, rutinos rendezőnek is kihívás lett volna, de Lengyel Balázs szerencsére rugalmas és kompromisszum kész ember, aki képes volt alkalmazkodni a pillanatnyi helyzetekhez, ennek is köszönhető, hogy leforgattunk minden jelenetet,  – nyugodtan mondhatom – sikerrel zártuk a nyarat. Értettük egymás nyelvét, hamar rájöttem mit akar, nem volt gond az együttműködés. Amitől még a forgatás előtt tartottunk, az a külföldi színészekkel való munka, de mindenki halálosan profin teljesített. A német színésznő, Anna Böger kisbabájával érkezett, akit rendszeresen kellett etetnie, de ezt is gördülékenyen meg tudtuk oldani, ráadásul az időjárás is kegyes volt hozzánk, talán egyszer vagy kétszer mosta el a külsős forgatást az eső. A történet, amelyben keverednek a hiteles és kitalált események, nagyon tetszett, hullámzik az egész, nem az az egyszerű, térdcsapkodós poénokkal tarkított kommerszfilm, a jó figurákról Rejtő Jenő regényei jutottak az eszembe. Lehet, ez egy szokatlan asszociáció, de ez egy jó sűrű, sajátosan fűszerezett leves, bízom benne, hogy finom lesz és sokaknak ízleni fog. Ezt a furcsa, kicsit bizarr Lengyel Balázs féle humort már ismertük A répából, az a közös munka kellett szerintem, hogy elsőre leessen, mi a vicces, és mi komoly. Persze minden egyes jelenetet, minden mozzanatát a filmnek nagyon komolyan vettünk, nem lehetett vacakolni, nem volt rá idő. A helyszíni hangfelvételeket két kollégámmal, Hollósi Lászlóval és  Udud Leventével közösen készítettük. Nemsokára kezdődik a vágás, utána jön a mi feladatunk,  hiszen a film nem a „most”-ban játszódik, közel 50 évet ugrunk vissza az időben, a felvett helyszíni hangok mögé teljesen újra kell építeni annak környezetét, sok lesz a CGI, gondolok itt az űrben lebegős jelenetekre. Szóval a hangutómunkán még nagyon sok áll vagy bukik.

A forgatás kezdetén sok cikk jelent meg a filmmel kapcsolatban,

“A Lajkó – Cigány az űrben a XX. század történelmének őrültségeit és sötétségét vígjátéki eszközökkel megmutató történet. Hősei valós és kitalált figurák, helyszínei valós és képzelt vidékek, fordulatai valós és mágikus események. A XX. század nagyszüleink százada, az ő sorsaik nyögik azoknak a borzalmaknak a súlyát, amiről talán humorral lehet a legőszintébben beszélni, és ami kihat a mai generációk életére is.” 

de az origo.hu-n közölt írás Varga Dénes tollából, amit olvasásra ajánlok, volt képes valóban feltárni, és kellő bepillantást adni a készülő produkcióról, ami arra ösztönözhet bárkit, hogy meg is akarja nézni, ezt az általunk is nagy elvárásokkal terhelt komédiát.

A tanú nyomdokain lépkedve szatirikus megközelítésből dolgozza fel a szocialista múltat, Szürreális véresővel indít, jól kifigurázza Brezsnyevet, és az alkotók szándéka szerint azok is bírni fogják a film fekete humorát, akik életkoruknál fogva kimaradtak a szocializmusból. Lengyel összeesküvés-elmélete méltó párja annak a széles körben elterjedt állításnak, miszerint az amerikaiak valójában nem szálltak le a Holdra, az erről szóló felvételeket Stanley Kubrick rendezte. A film hangulatának elképzelésében segíthet Lengyel Balázs őrülten vicces, abszurdba hajló, szintén orosz tematikájú, A répa című kisfilmje. Ahogy a Sztalker-t is megidéző A répá-ban, úgy a Lajkó – Cigány az űrben című közönségfilmben is nagyon pontosan megszerkesztett, gyors ritmus támogatja majd a humort.

„A film humora ezt az ellentmondásos helyzetet próbálja kiaknázni. Amikor a tekintélytisztelet és az elmélet találkozik az emberi esendőséggel és az emberi élni akarással.” „Reflektált történelem, amit ebben a film művelünk” – mesélte nekünk Lengyel Balázs rendező. „Nem teremtjük kockáról kockára, tárgyról tárgyra újra a múltat. Ez egy visszapillantás, amely azt mutatja be, hogyan látja az én generációm a szocializmus éveit annak minden esetlenségével és humorával együtt. A nagyszüleim minderre horrorként emlékeznek vissza. Úgy gondolom, hogy ennyi idő elteltével mindez már egy közös élménnyé gyúródott össze, így mondhatjuk azt, hogy ez a film arról szól, hogyan emlékszünk a 20. század ezen időszakára.”

Néhány hivatalosan említendő információ még: A címszerepet Keresztes Tamás játssza, de Gyabronka József és Pálffy Tibor is látható lesz a vásznon. A magyar szereplők mellett német, ukrán és orosz színészek is feltűnnek majd Lajkó – Cigány az űrben című produkcióban, amelynek producere Pusztai Ferenc, operatőre Réder György, látványtervezője pedig Valcz Gábor. A film 2017 őszén kerülhet majd mozikba, forgalmazója a Vertigo Média.