A 2018-as év elején mutatták be a hazai mozik Lengyel Balázs nagyjátékfilmjét. A LAJKÓ CIGÁNY AZ ŰRBEN egy fekete komédia, ami nem csak itthon aratott nagy sikert szarkasztikus humorával, hanem külföldi fesztiválok is sorra hívják meg repertoárjukba a filmet.

Az alkotás idén márciusban meghívást kapott a FUTURE GATE, science fiction film-és kultúrafesztiválra Prágába, hogy legyen a program nyitófilmje.

Lajkó cigány a űrben, 4CUT stúdió, Lengyel Balázs
Lengyel Balázs rendező a Future Gate fesztiválon.

Az esemény négy cseh városban kerül megrendezésre immár hatodik alkalommal. A sci-fi szerelmesei nem csak filmeket nézhetnek, hanem kiállításokon, beszélgetéseken és kreatív műhelyeken is részt vehetnek a témában.

A filmet elkísérte a hangutómunka stáb, Várhegyi Rudolf, Bohács Tamás, Kristóf Márton, a zeneszerző Balázs Ádám, a vágó Kiss Wanda és a rendező Lengyel Balázs.

Lajkó cigány a űrben, 4CUT stúdió, Lengyel Balázs Várhegyi Rudolf
A stáb vetítés után.

A kinti élményekről Lengyel Balázst kérdeztem:

Miután a Lajkót bemutatták itt Magyarországon, milyen külföldi fesztiválokon járt a film?

„A hazai bemutató után a film részt vett a Varsó Nemzetközi Filmfesztiválon, a tallini filmfesztiválon, közönségdíjat nyert a trieszti Science+Fiction fesztiválon és meghívták most ide a Future Gate fesztiválra is, hogy legyen az esemény nyitófilmje.”

Milyen volt a fogadtatás?

„A prágai közönség nagyon jól reagált. Végig nevették a jeleneteket. A stáb nem szokta megnézni már a filmet, azonban olyan jó hangulat volt a teremben, hogy inkább bent maradtunk a vetítésre.”

Mi volt ennek a fesztiválnak az érdekessége, különlegessége?

„ A cseh és a trieszti fesztiválnak is az volt a különlegessége, hogy mi nem science fiction filmként gondolunk a Lajkóra, hanem inkább szatíraként, ehhez képest mindkét sci-fi fesztivál nagy örömmel fogadta az alkotást. Nagyon kedvelték, hogy a science fiction műfaj keveredik a komédiával.”