Nem csak az űrt, hanem a mozivásznat és a magyar közönséget is sikerült meghódítania Lengyel Balázs első nagyjátékfilmjének. Mind a fekete humor kedvelői, mind azok akik egy letűnt időszak szatíráján szeretnének jót kacagni, nyugodtan kényelembe helyezhetik magukat a filmvászon előtt.

4cut stúdió, Lajkó, cigány az űrben
Forgatási pillanat, Bajkonur (Kiskunlacháza).

Képet kapunk arról, hogy milyen volt a Szovjetunió űrprogramja alatt az élet az 50-es években egy kis magyar faluban, nagy álmokkal körülvéve.
A főhős Lajkó gyerekkorában a csillagok és az ég bűvkörébe kerül. Végig követhetjük a sorsát és annak viszontagságait, hogyan sikerül eljutnia Bajkonurba, az orosz űrhajózás fellegvárába, ahol egy különleges versenyben vehet rész: ki legyen a világon az első űrutazó?

A 4CUT Stúdióban készült a film 5.1-es hangi utómunkája. Várhegyi Rudolf hangmérnök így összegezte a projekttel eltöltött idő kihívásait:

„A Lajkó több szempontból is izgalmas feladat volt, a hangkeverés és a hozzá tartozó editálási, zörejezési, utószinkronizálási feladatokon túl a forgatási hangfelvételt is mi készítettük.  Több izgalmas, sok statisztás helyszínünk volt, ami sok utazgatással járt és ez eléggé próbára tette a 3 fős hangstáb életét.  Hollósi Gergő és Udud Levente volt a 2 boom operátor.
A hangutómunka igazi team munka volt, Péterffy Máté előkészítette, Beke Tamás zörejezte, Bohács Tamás a speciális effekteket készítette, Kristóf Márton és én pedig összeraktuk, lekevertük a filmet.

4cut stúdió, Várhegyi Rudolf,Bohács Tamás, Kristóf Márton
Filmbemutató a Corvin moziban.

A teljes egészében Magyarországon forgatott jeleneteket úgy kellett körbeépítenünk autentikus hangi elemekkel, hogy a nézőben kétség se merüljön fel, hogy hol történnek az események. Két külföldi főszereplőnk is volt, akik végig a saját nyelvükön beszélnek.
Balázs Ádám remek zenéjével sikerült nagyon komoly filmhangot létrehoznunk!
Szép kihívás, jó munka volt!”

”Nagy reményekkel vártuk, hogy elkészüljön a film, hiszen mindig hittünk benne, hogy a produkció elnyeri a közönség szívét” – fogalmazott Szentesi Zsol, a 4cut stúdió vezetője a projektről.

Nemrégiben újabb sikernek örülhettünk. Novemberben a LAJKÓ, CIGÁNY AZ ŰRBEN lett a 18. Science+Fiction fesztivál közönségdíjasa Triesztben.

Alkotók:

  • Szereplők: Keresztes Tamás, Gyabronka József, Pálffy Tibor, Anna Böger, Fehér László, Beniuk Bohdan
  • Gyártó: KMH Film
  • Rendező:Lengyel Balázs
  • Forgatókönyvíró: Lengyel Balázs, Lovas Balázs
  • Producer: Pusztai Ferenc
  • Hangmérnök: Várhegyi Rudolf
  • Operatőr: Réder György
  • Vágó: Kiss Wanda
  • Zene: Balázs Ádám