A film hazai bemutatójára még pár napot várni kell, hivatalosan szeptember 21-tőlvetítik a magyar mozik, azonban a Hetedik alabárdos világpremierje a 41. Montreali World Filmfesztiválon az Imperial filmszínházban volt szeptember másodikán.

Vékes Csaba rendező és a stáb néhány tagja most érkezett haza Kanadából, de még két premierelőtti vetítés vár rájuk. A tervek szerint a nyíregyházi Vidor Fesztiválon és Miskolcon a Jameson CineFest versenyprogramjában is látható lesz a Filmalap támogatta vígjáték.

Skyfilm Production által jegyzett (Herendi Gábor producer) filmszatíra világpremierjének a montreali fesztivál nem véletlenszerű választás volt, hiszen a nemzetközi produceri szövetség (FIAPF) által A-kategóriásnak minősített 15 filmfesztivál egyike a berlini, cannes-i és velencei mozgókép mustrákkal együtt.

Ahogy sejteni lehetett a hazai sajtótól kapott az alkotás hideget-meleget egyaránt, de az igazi megmérettetés úgyis a nagyközönség előtt lesz. Mi mindenképpen sikernek könyveljük el a bemutatót és a filmet egyaránt, mert nagyjátékfilmet a CEDA vállalat most először készített, ráadásul a felvételektől, az utómunkákon át teljes körű gyártási támogatást biztosítottunk Vékes Csaba elsőfilmes rendező koncepciójához – nyilatkozta Szentesi Zsol, producer.

A gyakran személyes élményekből merítő és táplálkozó mű egy magas kulturális, olykor titokzatos, színházi világ díszletek mögötti létét facsarja ki szatirikus, gyakran öniróniából fakadó fájó humora. Itthon ritkán látni ilyesmit szélesvásznon. Ha egy könnyed kikapcsolódásra vágyna a mozilátogató nagyközönség, akkor az idei, hazai gyártású alkotások sorából ajánlom figyelmébe ezt is, akár csak a „Brazilok”-at, vagy a „Lajkó – Cigány az űrben”-t.