Kedves barátunktól búcsúzunk.

A „hangos szakma” egy karakteres, mindig kedves és segítőkész szakembert vesztett el. Hol helyszíni felvevőként, máskor stúdió hangmérnökként, vagy mikrofon-guruként, illetve elektronikai designerként, de még narrátorként is jegyzik a nevét.

Ismeretei egy részét az AKG Osztrák mikrofon készítő cégnél szerezte. Kezdetben az 1990-és 99 között működő, népszerű kábeltelevíziós hálózatnál / SZIV tv/ dolgozott, később önálló hangmérnökként több dokumentumfilm, játékfilm, tv-s produkció hangkészítője,pl:

Ítélet Magyarországon – dokumentumfilm 2013

A botcsináltadoktor – tévéfilm 2011

Maradandó sérülések – dokumentumfilm 2010

Varga Katalin balladája – filmdráma 2008 (Ezüstmedve díj 2010)

Otthonom, Tarnabod – dokumentumfilm 2005

Papagáj – kísérleti film 2000

Benda színész eltűnése – filmdráma 1997

Részt vett zenei produkciókban, Birinyi József néprajzkutatóval több népzenei felvételt rögzített, amikből később cd-kiadványok születtek. Remek mérnöki képessége leginkább hangtechnikai újításaiban csúcsosodott ki. Saját, átalakított vagy egyedi tervezésű mikrofonjai, köztük a különlegességnek számító, a Bánk Bán operafilm felvételeihez épített quadro mikrofon, remek, kis zajú előerősítői a szakmán belül komoly elismerést váltottak ki.

A teszteken neves, nagyhírű gyártók termékeit utasították maguk mögé a karaszek féle „handmade” eszközök, nem véletlenül nevezték az egyetlen magyar mikorfon-építő specialistának.

Tartott workshopokat, jártak hozzá zenészek, rádiósok, filmesek, mindenki tudta: Zoli a megoldás, ha kedvenc technikai berendezésük meghibásodik, vagy komolyabb átalakításra szorul.

Részlet egy hangtechnikai fórumból:

Van egy ember pesten, bizonyos Karaszek Zoltán, aki többek között mikrofonok építésével és tuningolásával foglalkozik. Akinek van olyan mikrofonja, amihez neki köze volt, az nagyon szokta szeretni.

… majd ugyanitt egy teszt eredménye:

Ha azt veszem figyelembe, hogy az egyik az AT viszonylag drága mikrofonja, a másik meg egy (számomra) alig ismert márka ám tuningolva, akkor azt kell, mondjam: szeretném megismerni Karaszek Zoltán urat, mert baromi jó munkát végzett.

Ez sajnos már nem történhet meg, de öröksége, eszközei még sokáig segíteni fognak.

Köszönjük Zoli!