Magyar rövidfilm is versenyez a nemzetközi filmfesztiválon Clermont-Ferrand-ban. Hörcher Gábor Ricsi című diplomafilmje a nomináltak között van a január 30. és február 7. között  tartó rövidfilmfesztiválon. A 37. alkalommal megrendezett rangos francia filmes esemény versenyprogramjába egyedüli magyar alkotásként került be az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) filmszakán, a Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával készült diplomafilm.

A 15 perces alkotás főszereplője ugyanaz a Steinbach Richárd, alias Ricsi, akiről Hörcher Gábor Drifter című dokumentumfilmje is szólt. A Drifter tavaly novemberben a rangos Amszterdami Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon (IDFA) a legjobb első filmnek járó díjat nyerte el.

A Ricsi a dokumentumfilm vágása közben készült az ELTE filmszakán, a gyártó Laokoon Filmgroup, koproducere a KraatsFilm volt, elkészültét a VisionTeam, a 4CUT post digital és a Studio Lamb segítették. A rövidfilm forgatókönyvének írásában Hörcher Gábor mellett Nagy V. Gergő vett részt, az operatőr Becsey Kristóf, a vágó Ernst Thomas volt.

Clermont-Ferrand-ban más fiatal magyar alkotók is bemutakoznak: Labo válogatásában indul Bucsi Réka Symphony no. 42 című animációja és Hajdú Richárd Londonban forgatott S című dokumentumfilmje. Tóth Barnabás két fesztiválkedvenc rövidfilmje, a Vonaton (2003) és az Újratervezés (2013) a Clermont-Ferrand-i fesztivál különprogramjában lesz látható, illetve levetítik Kreif Zsuzsanna és Zétenyi Borbála Limbo-Limbo Travel című, magyar-francia koprodukcióban készült animációját is.

még több