Egy újabb szép példa a közösségi filmfinanszírozásra A létezés eufóriája című, életigenlő dokumentumfilm, amely a Tünet Együttes és Fahidi Éva, 90 éves holokauszt túlélő közös táncos projektjéről készül. A 4CUT post digital a film befejezéséhez nyújt szakértő segítséget, az utolsó etapban, az utómunkálatoknál tart már a produkció.

Az ötven percesnek tervezett dokumentumfilm a Tünet Együttes készülő táncos-vallomásos előadásának próbafolyamatát követi végig, melynek során Éva személyisége, élettörténete fokozatosan bomlik ki. Évát színpadra vezető útján partnere, a nála majd 60 évvel fiatalabb táncosnő, Cuhorka Emese kíséri, aki az előadásban egyszerre játssza el Éva fiatalkori énjét, korán elvesztett édesanyját, kishúgát és soha meg nem született gyermekét. Mert Fahidi Éva Auschwitz-Birkenau túlélő, aki egyszer már mindent és mindenkit elveszített. Talán innen ez a fanatikus élni akarás, életszeretet, dac az öregséggel. Ő, ahogy fogalmaz, megérdemli, hogy ne legyen öreg, hogy nő maradjon, hogy örökké éljen.

A készülő filmet Éva derűs humora, jó értelemben vett exhibicionizmusa, megőrzött nőiessége járja át. A Sírással nem megyünk semmire jelen idejű történet, amelyben egy jelenbeli kihívás kapcsán ásunk Éva motivációinak mélyére, értjük meg életét.

Tünet Együttes, Szabó Réka társulata 2002 óta létező alkotói társulás. Művészeti vezetője táncosként, koreográfusként és rendezőként 1995 óta van jelen a kortárs táncszínházi életben. Darabjaikban a szellemesség és a játékosság játsszák a főszerepet, melyek egyszerre elgondolkodtatóak, drámaiak és felszabadítóak. A társulat nem ismer műfaji határokat, előadásaikban egyenrangú elemekként kezelik a szöveget, a mozgást, zenét, vizualitást, és kedvelik a különleges technikai megoldásokat.

Fahidi Éva nem hivatásos táncos. Mégis most októberben, életében először közönség előtt táncolt a Vígszínház Házi Színpadán. Hiába szembesült a próbák során újra meg újra öregségével, ő a korával dacolva mindenáron el akart jutni a színpadra, hogy bizonyítsa: megőrizhető az életöröm, a nőiség.

„Az egyik legnagyobb hazugság az, hogy az idő begyógyítja a sebeket. Sebe válogatja. Vannak, amelyek örökké sajognak. De sírással nem megyünk semmire” – nyilatkozta Fahidi Éva a Nők Lapja internetes portáljának, az nlcafe.hu-nak. „Majdnem hatvan év hallgatás után, mostanra kristályosodott ki bennem a feladatom. Az, hogy az utolsó leheletemig meséljek. Olyan társadalomra vágyom, amelyben nincs erőszak és gyűlölet. Hiszen én igazán tudom, milyen az, ha valakit gyűlölnek. Sokan kérdezik tőlem, miben hiszek. Istenben? Sorsban? Én az emberi jóságban és a közösség erejében hiszek. A szolidaritásban, az együttérzésben.”

Fotó: Falus Kriszta