– Az Eltitkolt évek után újabb szubkulturális projekten dolgozol. A Meleg férfiak, hideg diktatúrák című dokumentumfilmedben négy fiatal srác beszélget idősebb, meleg férfiakkal. Az úgymond hagyományos, beszélőfejes struktúrától eltérő, szituációkkal szabdalt történetmesélés a mai kor elvárása is egy ütős doksinak?!

TM: A filmben 4 fiatal srác kutatja, milyen is volt a rendszerváltás előtt melegnek lenni. Idősebb melegeket kérdeznek meg az életükről: felismerésről, társkeresésről, szerelemről, elfogadásról, politikáról, önszerveződésekről. A 4 srác közül az egyik az operatőr (ő amúgy is rejtőzködni kívánt) a másik 3 teszi fel a kérdéseket. A filmet a rejtőzködő srác narrációja viszi előre, valamint azok a kreatív jelenetek, amelyeket együtt forgattunk idős szereplőinkkel. Így a film sokkal komplexebb mint egy pusztán beszélőfejes film.

– A büdzsé kimerült, pedig a film már a célegyenesben van, azaz utómunkálatoknál tart. Hogyan is álltok pontosan? Várjátok még a felajánlásokat?

TM: A film utómunkálataihoz illetve egy nagyobb jelenet leforgatásához kell még pénz, nem is kevés. Kb. 6 millió. Adománygyűjtő közösségi kampányunknak vége van egy hónapja (1,5 millió jött össze :), de aki támogatni szeretne minket, itt megteheti: www.hotmen.hu
– A bemutatóról már lehet tudni valamit?

TM: A pénznek függvényében, még semmit.

– A jelenlegi tömegkommunikációs közeg szinte a malmotokra hajtja a vizet. Ez a megosztottság és a téma iránti érzékenység sokakat véleménynyilvánításra ösztönöz. Volt, ami nagyon rosszul érintett?

TM: Engem személy szerint nem. Nincs új homofóbia a Nap alatt.

– Mindig is szerettél darázsfészekben matatni (társadalmi problémák, szubkultúrák kutatása, feltárása, bemutatása), vagy abszolút csak a véletlen hozta úgy, hogy mire elkészül a film, ennyire homofóbbá lett a magyar társadalom?

TM: Dokumentumfilmesként mindig is a személyes történetek érdekeltek. Az LMBT* témán túl, számos filmet csináltam “zöld” témában, egykori videós újságíróként pedig a hajléktalan, roma és mindenféle civil témák is szembejöttek.

– Az Eltitkolt évekhez képest mennyivel volt nehezebb ilyen körülmények között alkotni? Azt államilag is támogatták, és akkor még ez a téma nem volt ennyire tabu…

TM: A Filmjus-on kívül csak külföldi pénzek, illetve hazai magánszemélyek támogatásai vannak a filmben. A mostani rendszer nem csak az LMBT* témájú filmeket (nekünk az MTVA-val volt “szerencsénk”), de a hazai LMBT szervezeteket sem támogatja. Pedig a társadalom jelentős hányadát érintik ezek a kérdések. Az LMBT identitású embereken túl mindenkinek van legalább egy közelebbi vagy távolabbi LMBT rokona.
*Leszbikus, Meleg, Biszexuális, Transznemű