A 2016-ban indult útjára a Comedy Central-on, Spáh Dávid rendezésében a Tömény Történelem című sorozat. A groteszk humorú műsor kötelező jelleggel ajánlott minden abszurd komédiát kedvelő nézőnek.

A különös módon felépített részek különböző magyar történelmi eseményeket elevenítenek fel, de a legfontosabb szempont itt nem a korhűség, hanem hogy a históriákat elmesélő ismert emberek asztalán elég alkohol legyen. Miután az adott szereplő elfogyasztotta az italát, enyhén spicces állapotban, a saját szórakoztató verziójában adja elő a történetét. A szériákban a csavar, hogy eközben párhuzamosan, korabeli jelmezekben színészek játszák el az elbeszéléseket hang nélkül, a mesélő szájszinkronjával.

Ganxsta Zolee, 4cut stúdió
Ganxsta Zolee énekes a forgatáson Forrás:www.facebook.com

A produkció érdekessége és humorforrása, hogy az enyhén ittas narrátorok nem voltak tekintettel arra, hogy a színészeknek pontosan azt kell tenniük majd a forgatáson, amit épp az alkoholmámoros agyuk kigondolt.

A sorozat, mivel fikciós elemekre épül, szabad kezet kap, hogy a történelmi alakoknak ne csak a nagy tetteikre koncentráljon, hanem rávilágítson vélt vagy valós gyengeségeikre is. A mesélők között hallhatjuk többek között Ganxsta Zolee énekest, Badár Sándor humoristát vagy épp Anger Zsolt vagy Thuróczy Szabolcs színészeket.

Tömény történelem, 4cut stúdió
Forgatás. Forrás: www.facebook.com

A stúdióban fejeződtek be a vágási folyamatok a fényeléstől kezdve a kiírásig. Ezen kívül a teljeskörű hangutómunka, a színezés, a hangkeverés és a hangeffektek behelyezése is a 4CUT-ban készült el.

Alkotók:

  • Gyártó: Show and Game
  • Forgatókönyvírő: Spáh Dávid, Kovács M. András
  • Rendező: Spáh Dávid
  • Operatőr: Spáh Károly