Drifter; Meleg férfiak, hideg diktatúrák, Tititá – ismerősek ezek a címek? Nekünk nagyon is, hiszen mind a 4CUT stúdióban készült alkotások, amelyek a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál Magyar panoráma programjában szerepelnek. Van még érintettségünk a mezőnyben szereplő művekkel, ezekről kicsit később, viszont mindenki szíves figyelmébe ajánlom a november 10 és 15 között a Toldi, a Cirko-Gejzír, a KINO és a Művész Mozi Buñuel termében rendezett megmérettetést. Az idei Verzió a menekültkérdésre helyezte a hangsúlyt, és összesen 55 filmet vetítenek, melyet a nemzetközi zsűri a világ minden tájáról válogatott. Meleg ferfiak, hideg diktaturakOkszana Szarkiszova fesztiváligazgató a programot beharangozó csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón hangsúlyozta: ”a több mint 30 országból érkező filmtermés napjaink megrendítő élményeiről és az emberiséget foglalkoztató, sürgető kérdésekről adnak számot. A Nemzetközi Panoráma szekcióban az idén 35 ország 17 filmje szerepel: Chilétől, Oroszországon át Ázsiából és Európa több országából is érkeztek alkotások, amelyekben összefonódik a kreatív filmezés a politikai aktivizmussal és a világról való gondolkodással” – fogalmazott Okszana Szarkiszova. Báron György filmesztéta, aki a Magyar Panoráma szekció filmjeit válogatta, hangsúlyozta: a válogatás során a téma aktualitását, társadalmi fontosságát és az alkotás minőségét egyaránt próbálta figyelembe venni.

Bekerült az idei válogatásba Almási Tamás Tititá, Hörcher Gábor Drifter, a libanoni származású Tarek Raffoul Piros fehér zöld és Nagy Dénes Seb című filmje.
Ilyen például a Meggyes Krisztina, a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatójának Azok című alkotása, amelyet még a menekültválság előtt készített a Vámosszabadiban működő táborról. Ennek a filmnek a vágója Gotthárdi Balázs, a 4CUT post digital expertje.

A versenyprogramban még szerepel Trencsényi Klára „Egyetlen fa maradt” című alkotása, akinek legújabb filmjét, a Reményvasút / Train to Adulthood címűt Lipcsében nemrég díjazták – de erről egy másik postban fogok írni. Az Egyetlen fa maradt egy Dél-koszovói szerb közösségről szól, tizenöt évvel a háború után: egy pap, egy művész és egy tanár készül a Húsvétra egy félelem és elszigeteltség sújtotta, de szebb jövőt remélő közösségben. Szóval, ha még nincs programod a jövő hétre, ne hagyd ki a Verziót! A részletes vetítési rend a www.verzio.org oldalon érhető el .