Különös légkörbe csöppenünk Nagy Anikó Mária VONAL FELETT című dokumentumfilmje által.Egy panellakásban Kati az anyuka és két tinédzser gyereke, Adél és Janka élik mindennapjaikat. Szigorú szabályok és edzésterv szerint készülnek, hogy egy napon híres úszók legyenek a lányok.

Vonal felett,4cut stúdió
Janka és Adél a verseny előtt.

Kati lelkesen segít nekik ebben és minden egyes versenyen a kilátóról izgul. Folyamatosan emlékezteti lányait arra, hogy mi a céljuk és mit akarnak elérni. Gondolhatnánk, hogy ez tipikus esete annak, amikor a szülő a gyerekei által akarja a saját álmát megélni. Azonban Kata még ha néha kicsit túlbuzgóan is vállal szerepet lányai életében, nem kényszíti rájuk az úszást, sőt maga is követi az álmait és felnőtt fejjel visszaül az iskolapadba.

Vonal felett,4cut stúdió
Adél, Kati és Attila szurkolnak Jankának a versenyen.

A Vonal felett című film egyrészt Jankáról és Adélról szól, hogyan próbálnak megfelelni anyjuknak és a saját maguk által felállított céloknak a medencében. Másrészt Kati személyében egy nagyon erős jellemet ismerhetünk meg, aki, miután magyar emelt érettségit tesz, a Szegedi Tudomány Egyetem sportmenedzser levelező szakán kezdi meg tanulmányait, nem kevés öniróniával a fiatalok között.

Fontos szereplő még a történetben a lányok úszóedzője Attila, aki szinte családtagnak számít. Egyik oldalról szigorú, következetes tréner, másik oldalról egyfajta apai szerepet tölt be Janka és Adél életében.

Nagy Anikó Mária,4cut stúdió
Nagy Anikó Mária zörejezik a 4cut stúdióban.

Az utómunkáról Várhegyi Rudolfot, a 4CUT stúdió vezető hanmérnökét kérdeztem: „Olyan helyszínen, ahol folyamatosan kiabálnak a szurkolók, a háttérben zene dübörög nagyon nehéz egységes folyamatos hangi világot felépíteni. Minden vágásnál hallani a hangi ugrásokat. A cél, hogy a szereplőkre fókuszáljunk hangban, de mégis megmaradjon a versenyjelenetek dinamikája. Több órányi nyers felvételt hallgattunk végig a rendezővel, mire sikerült a valós helyszíni hangulatokat visszaállítani. Sok zörejt, ami a filmben nem hallatszódott Nagy Anikóval teremtettünk meg. A film amellett, hogy a nyers valóságból építkezik, mégis finoman ábrázolja a belső lelki folyamatokat, amit megpróbáltunk hanggal és zenével is hangsúlyosabbá tenni. Ehhez Sperling Andor zenéje nyújtotta az alapot.”

Alkotók:

  • Gyártó: Éclipse Film
  • Rendező: Nagy Anikó Mária
  • Producer: Ugrin Julianna
  • Hangmérnök: Várhegyi Rudolf
  • Operatőr, vágó: Bartos Bence
  • Gyártásvezető: Zurbó Zsófia
  • Zeneszerző: Sperling Andor