Film

Sírással nem megyünk semmire

Sírással nem megyünk semmire

Fahidi Éva első pillantásra nyitott, jókedvű és mosolygós hölgy. Senki nem gondolná, hogy az élénk tekintet mögött mennyi szomorúság és fájdalom bújik meg.

Fiatalon, 18 évesen táncórákra járt és zongorista szeretett volna lenni. Harmóniában és békében élt népes családjában, azonban egyik napról a másikra hirtelen búcsút kellett mondania az álmainak, szeretteinek és a szabadságának.
Egy hosszú és szenvedésekkel teli vonat utat követően az Auschwitz–birkenaui koncentrációs táborba került.

Cuhorka Emese, Fahidi Éva
Cuhorka Emese és Fahidi Éva Forrás: www.facebook.com

Megmenekülése után 59 évig eltemette magában az emberi kegyetlenség okozta lelki sebeket, amíg el nem látogatott a volt munkatáborba. Elmondása szerint, amikor meglátta, úgy érezte, az átélt szörnyűségekhez képest túl sokat változott a terület. Kinőtt a zöld fű, ahol régen kövekkel volt szórva a talaj és emberek ezrei kínlódtak. Ahol irdatlan mennyiségű nehezékeket kellett cipelne társaival együtt, amik meghaladták saját testsúlyuk többszörösét, mindezt étlen szomjan, nem tudva, hogy ki éri meg közülük élve a másnap reggelt.

Úgy érezte a mai fiatalok, még ha fel is keresik a most már látogatóközponttá alakított koncentrációs tábort, nem tudnak megfelelően azonosulni a történelem ezen sötét fejezetével, mivel nem tapasztalták meg ezeket a borzalmakat.
Ezért úgy döntött megtöri a csendet és megírja a történetet A dolgok lelke című könyvében.

Cuhorka Emese, Fahidi Éva, Szabó Réka
Cuhorka Emese, Fahidi Éva és Szabó Réka Forrás: www.facebook.com

Fahidi Éva ezek után kapott felkérést a Tünet-együttes művészeti vezetőjétől, Szabó Rékától, hogy 90 évesen életében először lépjen fel közönség előtt egy kortástánc-színház produkcióban. Személyiségét, átélt traumáit és annak kapcsán megfogalmazott életigazságait duettben, Cuhorka Emesével, a nála 60 évvel fiatalabb táncosnővel dolgozták fel. Szabó Réka, koreográfus-rendező nem csak a színházba álmodta meg a darabot, hanem SÍRÁSSAL NEM MEGYÜNK SEMMIRE címmel filmként is elkészíti Fahidi Éva portréját, melynek hangutómunkája jelenleg a 4cut stúdióban készül.

Leave a Reply